onsdag 14 juli 2010

Hem ljuva hem



Efter fyra dagars äventyr på sjö och hav är vi nu tillbaka. Tillbaka till ett varmt hus och en lika varm pool. Men barnen hade inte tid att nyttja den när det var som varmast. De har längtat att få klä ut sig till vikingar sedan i lördags då vi började vår tripp och steg i land på Birka. Det är alltid lika roligt och fantasieggande att vara på denna fantastiska vikingaö. Förra året lyckades vi, utan att veta om det, pricka in vårt besök när det var vikingamarknad. Det är mycket liv och rörelse, massor av stånd, lekar och aktiviteter och många lajvare som går omkring i vikingamundering. Naturligtvis ville vi åka dit i år igen under marknaden. Vikingabyn hade vuxit sedan sist och Hektor lyckades imponera stort på en av "vikingarna" när han tog i ända från tårna och blåste i ett horn. Det lät högt! Killen gick runt i byn och berättade om "killen som inte var mer än tre äpplen hög med en stjärna på tröjan som blåste så högt att han trodde att båten Eskil skulle svara på signalen." Att Hektor blev stolt behöver väl knappast tilläggas? Hugo köpte sig en mungiga och har spelat så att han fått träningsvärk i läpparna.


Viking


Hektor visade prov på stor lungkapacitet!


Mungiga is the shit! Enligt Hugo.

Efter Birka åkte vi till Rastaholm för att övernatta där. Därefter åkte vi med siktet inställt på Trosa. För att komma dit var vi tvungna att slussa för första gången. Från sjö till hav. Det gick riktigt bra även om vi är riktiga amatörer i de här sammanhangen. Men Patrik har bra koll och jag litar på honom, jag fixar med fendrar, tampar, håller fast, skjuter ifrån och gör allt som jag blir kommenderad att göra. Teamwork. Det enda stressmomentet har varit att se till att killarna tar hand om Helge ordentligt. Ibland fungerar det bra, ibland mindre bra. Det har väl att göra med vilket humör Helge är på också. Hugo kan verkligen bli frustrerad när Helge är ledsen och inte vill ta nappen utan fortsätter att vara missnöjd. Han ger nästan upp. Men trots några kritiska situationer så har det gått riktigt bra med Helge på båtresan. Han är faktiskt en mycket lättsam kille. Oftast glad, skiner ikapp med solen och tycker att livet är rätt skönt. Trånga utrymmen i båten med begränsat kryputrymme har inte hindrat honom i hans framfart. Massor av spännande sladdar, mattkanter och annat smått och gott har han upptäckt på Nikkima. Det trånga utrymmet har däremot gjort att två andra bröder rykt ihop emellanåt. Men som sagt, i det stora hela så har det gått riktigt bra.


Slussa

I Trosa var det fantastiskt fint! En riktig sommarstad, fin marina, pittoreska hus utmed ån, trevliga butiker och fik. Som Mariefred fast lite större och lite finare (faktiskt!). Till Trosa havsbad tog vi oss med det lilla tuff-tåget och tillbringade en hel dag vid havet. Vattnet smakade salt konstaterade Hektor som efter att ha gjort den upptäckten simmade med en hand för näsan och ihopknipt mun. Inte det mest praktiska om man vill undvika kallsupar visade det sig...


Hektor i lekparken.


Helge redo att vaggas till söms.


På Marsipan och chokladfabriken åt vi oss mätta. Självplock kan vara farligt...

Men trots en skön semester med sangria på hamnkrogen, restaurangbesök, sillmiddag utanför båten, lekparkslek, havsbad så är det skönt att vara hemma. Och sangria går ju att köpa på systemet också. Gissa vad som finns i mitt glas just nu?
Twitter
Facebook

1 kommentar:

  1. Vilka fantastiska dagar ni haft!
    Helge i Emmericks urvuxna pyjamas... Gosen!
    Kanske vi ses nån dag. Jag åker till västkusten på söndag.
    Kram Cicki

    SvaraRadera